Zoom och Meeting Spyder

För att kunna delta digitalt på Allmännyttans kongress behöver du lära dig lite mer om hur du öppnar mötet i videoplattformen Zoom. För dig som ombud eller ersättare behöver du dessutom veta hur du loggar in i kongressverktyget Meeting Spyder för att kunna rösta och begära ordet med mera.

För dig som är kongressombud och ersättare kommer vi att erbjuda flera testmöten som du kan delta på för att prova både Zoom och Meeting Spyder i god tid innan kongressdagen.

Så här fungerar Zoom

Så här fungerar Meeting Spyder

I filmen nedan visar vi hur du använder verktyget Meeting Spyder samt hur du deltar i ett möte och hur du kan använda de olika funktionerna i din personliga mötessida. Vi går även igenom hur du tar del av bifogade handlingar, kan göra markeringar och anteckningar med mer.

För dig som deltar i Meeting Spyder via mobiltelefonen

Så här går du tillväga för att delta via din mobiltelefon.

Vanliga frågor om Zoom och Meeting Spyder

Måste jag ladda ned Zoom?

Nej, det är inte ett krav. Men för att uppnå bäst funktionalitet och kvalitet, rekommenderar vi att du som kan och får, laddar ner och installerar Zoom på den dator du kommer att delta via. Om du inte kan eller får ladda ner och installera program till din dator går det bra att ansluta och delta direkt via din webbläsare. För att ansluta via din webbläsare väljer du alternativet ”Join from your browser: If you cannot download or run the application, join from your browser.“ 

Behöver jag förbereda något innan?

Du bör i god tid innan start ha kontrollerat att du kommer in i Zoom och har koll på att både ljud och bild fungerar. Oavsett om du har Zoom installerat eller kommer att delta via din webbläsare, kan du på förhand testa detta via ett ”Testmöte”.

Bild och ljud laggar, vad kan jag göra?

Om du upplever att sändningen är dålig kan det bero på olika faktorer. Här är några tips på vad du kan testa att kontrollera/göra själv:

  • Kontrollera din uppkoppling
  • Försök att undvika anslutning via Wi-Fi och anslut istället till internet via nätverkskabel
  • Är det flera personer där du befinner dig som använder bandbredden
  • Stäng ner program som är öppna i bakgrunden
  • Stäng ner och starta om Zoom
  • Starta om din dator

Hur loggar jag in i Meeting Spyder?

För att delta i mötet via en webbsida på en dator eller i din surfplatta måste du surfa till inloggningssidan som du hittar på webbadressen: https://app.meetingspyder.com. Där möts du av en inloggningssida där du ombeds att logga in med Användarnamn och Lösenord.

Vid ”Logga in”: Fyll i ditt användarnamn som är din e-postadress. (OBS! Viktigt att du väljer samma e-postadress dit informationen om ditt mötet har skickats. Av mötesadministratören har du även fått ett tillfälligt lösenord som du skall ange här. Klicka därefter på ’Logga in’.

Hur använder jag de olika funktionerna i Meeting Spyder?

Det finns en hel del funktioner för dig som deltar i mötet via Meeting Spyder. Allt från att begära ordet, votera och yrka. All nödvändig information kring hanteringen av de olika funktionerna kring mötet hittar du här. Läs igenom noga innan så du känner dig bekväm inför mötet.